Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
“Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής”
Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016, το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Ν. 3685/ΦΕΚ 148 Α΄/16-7-2008, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το Ν. 3794/ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009, Άρθρο 27, οργανώνει και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής» (Αριθμ. Πράξης 88, ΦΕΚ 1722 Β΄/18-8-2015) με τρεις ειδικεύσεις:
α) Αγροτική Επιχειρηματικότητα,
β) Συστήματα Ακριβείας στη Ζωική Παραγωγή, και
γ) Ορθολογική Διαχείριση Φυτικού Κεφαλαίου και Εδαφοϋδατικών Πόρων.
Αγγελόπουλος Σταμάτης
Καθηγητής
Τηλ. 231 0013320
E-mail: stamagg@farm.teithe.gr
Δήμας Κίτσιος
Καθηγητής
Τηλ. 231 0013339
E-mail: dimas@cp.teithe.gr
Κουσενίδης Κωνσταντίνος
Επίκουρος Καθηγητής
Τηλ. 231 0013179
E-mail: kousenidis@ap.teithe.gr
Ταμπάκης Νικόλαος
Καθηγητής
Τηλ. 231 0013890
E-mail: tampac@farm.teithe.gr
Ο αριθμός εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών που εισάγονται κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε:
Ο αριθμός αυτός είναι δυνατόν να μεταβάλλεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (ΓΣΕΣ) μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΠΜΣ, εκτιμώντας τη διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή και το ΕΠ του Τμήματος.
Η αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το Ν. 3685/ΦΕΚ 148 Α΄/16-7-2008, άρθρο 4, από τη ΣΕ που ορίζεται από τη ΓΣΕΣ. Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει εξειδικευμένη μεθοδολογία (αλγόριθμος), με την οποία μοριοδοτούνται τα προσόντα των υποψηφίων. Ο σχετικός αλγόριθμος καθορίζεται από τη ΓΣΕΣ, με στόχο η επιλογή των υποψηφίων να γίνεται με εκείνες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που μεγιστοποιούν την πιθανότητα επιτυχούς φοίτησης στο ΠΜΣ. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια, τα οποία ποσοτικοποιούνται μέσω μοριοδότησης σε ειδικό αλγόριθμο. Ειδικότερα, η αξιολόγηση των υποψηφίων ακολουθεί τα παρακάτω τρία (3) στάδια:
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των κριτηρίων που μνημονεύονται στις παρ. 1α και β, αρθρο 4 του Ν. 3685/2008. Τα κριτήρια αυτά ομαδοποιούνται σε πέντε παραμέτρους, η κάθε παράμετρος αποτιμάται σε κλίμακα 0–10 και οι επιμέρους αποτιμήσεις σταθμίζονται με συντελεστές βαρύτητας. Ειδικότερα, συνεκτιμώνται:
Ως πρόσθετα δικαιολογητικά για ενίσχυση της υποψηφιότητας μπορούν να κατατεθούν:
Η επιτροπή αξιολόγησης εξετάζει τον πλήρη φάκελο κάθε υποψηφίου και δικαιούται να ζητήσει ενδεχόμενα απαιτούμενα δικαιολογητικά που δεν έχουν υποβληθεί ή συμπληρωματικά στοιχεία. Στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται η προσωπική συνέντευξη, στην οποία εκτιμάται η προσωπικότητα του υποψηφίου. Ειδική βαρύτητα στη διαμόρφωση γνώμης για τον υποψήφιο έχουν η ικανότητα επικοινωνίας με σαφήνεια και πειθώ, η ορθή κρίση, καθώς και η γενικότερη συγκρότηση του υποψηφίου.
Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα (ενδεχόμενη επιπλέον γνώση ξένης γλώσσας θεωρείται πρόσθετο προσόν). Οι αλλοδαποί υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του ΠΜΣ.
Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών δημοσιοποιούνται στην προκήρυξη των θέσεων του μεταπτυχιακού προγράμματος. Σχετικά με τα αποτελέσματα: μετά το πέρας της αξιολόγησης καταρτίζεται: α) αξιολογικός πίνακας, που περιλαμβάνει αλφαβητικά όλους τους υποψήφιους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος, β) πίνακας επιτυχόντων κατά αξιολογική σειρά και υποβάλλεται προς έγκριση και επικύρωση στη ΓΣΕΣ του Τμήματος, βάσει των οποίων γίνεται η τελική επιλογή των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι ενημερώνονται εγγράφως από τη Γραμματεία και καλούνται να απαντήσουν εντός πέντε (5) ημερών αν αποδέχονται ή όχι την ένταξη τους στο ΠΜΣ, και υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι αποδέχονται τους όρους και τον κανονισμό λειτουργίας του. Σε περίπτωση μη ένταξης εντός της προαναφερθείσης προθεσμίας, καλείται ο 1ος, 2ος κ.λ.π. επιλαχών.
Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα, αλλά και η διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών του ΠΜΣ.