Η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές του Τμήματος. Η διαδικασία υλοποίησης γίνεται υπό την ευθύνη μέλους ή μελών ΕΠ που ορίζονται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, συνεπικουρούμενα από μέλη ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ, εφόσον απαιτηθεί. Ακολουθείται σχετικός Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης που εγκρίθηκε από τη ΓΣ του Τμήματος. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέγουν το φορέα υλοποίησης της πρακτικής τους άσκησης, από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και από υπηρεσίες του Δημοσίου, που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος.
Η επιλογή του Φορέα Πρακτικής βασίζεται στο ενδιαφέρον των φοιτητών προς συγκεκριμένα αντικείμενα και στις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει από το πρόγραμμα σπουδών τους, αλλά και τις δυνατότητες/προοπτικές για επαγγελματική δραστηριοποίηση. Η πρακτική άσκηση διαρκεί έξι (6) μήνες και γίνεται με συγκεκριμένο σχεδιασμό, ώστε ο τελειόφοιτος να ασκηθεί σε γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και ειδικότερα του Τομέα, και έτσι να βοηθηθεί στην επαγγελματική πορεία του. Η εξάμηνη πρακτική άσκηση πραγματοποιείται μετά το 7ο τυπικό εξάμηνο σπουδών και εφόσον ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του, συμπεριλαμβανομένων επτά (7) μαθημάτων ειδικότητας.
Με τον τρόπο αυτό, οι φοιτητές συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες γνώσεις που τους επιτρέπουν να υλοποιήσουν με επιτυχία την πρακτική άσκησή τους και να θέσουν τις βάσεις για την επαγγελματική εξέλιξή τους. Επιδιώκεται να συνδυάζεται η πρακτική άσκηση με την εκπόνηση της πτυχιακής διατριβής, ώστε να αυξάνεται το συνολικό μαθησιακό αποτέλεσμα και να αποκομίζονται περισσότερες ωφέλειες. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ασκείται εποπτεία από τον Επόπτη πρακτικής άσκησης, ο οποίος ορίζεται από το Τμήμα, με απόφαση του Προέδρου του, ενώ παράλληλα καθορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τη συνεργασία του Τμήματος με τους φορείς της πρακτικής άσκησης.
Η εξάμηνη πρακτική άσκηση πραγματοποιείται (1) μετά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών και (2) εφόσον ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του, συμπεριλαμβανομένου στο ανωτέρω ποσοστό, (3) το σύνολο των μαθημάτων ειδικότητας.
Οι φοιτητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υποχρεούνται σε πρακτική άσκηση στο επάγγελμα σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος αυτού.
Η άσκηση στο επάγγελμα είναι ελεγχόμενη από τις οικείες σχολές και αποσκοπεί:
Η εξάμηνη πρακτική άσκηση, σε καθορισμένες θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διεξάγεται σε δυο συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που είναι: από 1 Οκτωβρίου μέχρι 31 Μαρτίου & από 1 Απριλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Η ΠΑ είναι συνεχόμενης διάρκειας και μόνο για πάρα πολύ σοβαρούς λόγους μπορεί να διακοπεί ή να διασπαστεί.
Ο καθορισμός των δυο αυτών περιόδων κρίνεται, αναγκαίος, για λόγους καλύτερου προγραμματισμού και οργάνωσης της πρακτικής άσκησης (συνεννόηση και συντονισμός ενεργειών μεταξύ των Τμημάτων και των φορέων απασχόλησης για την κατανομή των σπουδαστών στις θέσεις κ.λπ.). Ωστόσο, εάν διατρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι και με απόφαση της επιτροπής πρακτικής άσκησης, μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε διαφορετικές ημερομηνίες, αλλά πάντα με εξάμηνη (6) διάρκεια.
Σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον η θέση για την πρακτική άσκηση εξασφαλίζεται από τον ενδιαφερόμενο, η πρακτική άσκηση μπορεί να αρχίζει αμέσως μετά το πέρας των εξετάσεων τον τελευταίου εξάμηνου σπουδών και πάντως σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγρ. 6 του άρθρου 4 του Π.Δ. 174/85.
Ορίζεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος μέλος ή μέλοι ΕΤΠ που να συνεπικουρούν τα μέλη Ε.Π. σε όλη τη διαδικασία εφόσον απαιτηθεί.
Τα μέλη του Ε.Π. στα οποία έχει ανατεθεί η εποπτεία των ασκουμένων φοιτητών επισκέπτονται τους χώρους άσκησης, ενημερώνονται για το αντικείμενο απασχόλησής τους, παρακολουθούν την επίδοσή τους και συνεργάζονται στην επίλυση των προβλημάτων τους, τόσο με τους ίδιους τους ασκούμενους, όσο και με τον υπεύθυνο της
Ο καθορισμός της εποπτείας κάθε μέλους ΕΠ γίνεται με έγγραφο του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
2. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ